Pikalaina – lainojen hyvät ja huonot puolet

28. lokakuun 2022

Pikalaina on eräänlainen lyhytaikainen lainanotto, jossa lainanantaja myöntää korkeakorkoista luottoa lainanottajan tulojen ja luottoprofiilin perusteella. Palkkapäivälainan tärkein ominaisuus on, että se on tarkoitettu nopeaksi ratkaisuksi äkilliseen taloudelliseen ongelmaan. Se voi tarjota välitöntä kassavirtaa kiireellisiin tarpeisiin, kuten auton korjauksiin, lääkärilaskuihin tai muihin odottamattomiin menoihin. Pikalaina ovat ainutlaatuisia siinä mielessä, että ne eivät perustu lainanottajan luottotietoihin. Lainat ovat myös suhteellisen helppoja saada – useimmat lainanantajat vaativat todisteita tuloista ja aktiivisen sekkitilin, mutta hakemusprosessi hoituu yleensä kokonaan verkossa tai henkilökohtaisesti alle tunnissa.

Pikalaina – huomioitavia asioita ennen lainan ottamista

Palkkapäivälainan ottamisen tärkein etu on se, että se voi auttaa sinua vaikeassa taloudellisessa tilanteessa tarjoamalla välitöntä kassavirtaa. Jos autosi hajoaa ja tarvitset sen nopeasti korjattavaksi, jotta pääset töihin, palkkapäivälaina voi olla hengenpelastaja. Rahaa voi käyttää myös kiireellisiin sairauskuluihin tai muihin ennalta arvaamattomiin menoihin.

Palkkapäivälainan ottamiseen liittyy kuitenkin myös useita haittoja, jotka sinun on syytä ottaa huomioon ennen kuin allekirjoitat sopimuksen. Ilmeisin haittapuoli on erittäin korkea korko – usein jopa 400 prosenttia! – mikä voi vaikeuttaa lainan takaisinmaksua kokonaisuudessaan. Lisäksi joissakin osavaltioissa on säädöksiä, jotka rajoittavat sitä, kuinka monta kertaa voit jatkaa tai pidentää palkkapäivälainaa, joten voit joutua vielä enemmän velkaa, jos et ole varovainen. Jos et maksa lainaa kokonaan ja ajallaan takaisin, voit vahingoittaa luottotietojasi viivästyskorkojen takia tai lainan joutuessa perintään.

Monet eivät suosittele pikalaina – miksi?

On monia syitä, miksi ihmiset eivät suosittele palkkapäivälainojen ottamista. Ensinnäkin ja ennen kaikkea palkkapäivälainat voivat olla erittäin kalliita. Näihin lainoihin liittyvät maksut ja korot voivat nousta nopeasti, mikä vaikeuttaa lainan takaisinmaksua ajoissa. Lisäksi jos et pysty maksamaan lainaa takaisin ajoissa, sinua saatetaan vaatia maksamaan vielä enemmän maksuja ja korkoja, mikä voi nostaa lainan kustannuksia entisestään.

Toinen syy, miksi ihmiset välttävät palkkapäivälainoja, on se, että niitä voi olla hyvin vaikea saada. Monet lainanantajat vaativat laajoja asiakirjoja ja todisteita tuloista, jotta lainan saaminen olisi mahdollista. Joidenkin lainanottajien voi olla vaikea toimittaa näitä asiakirjoja, varsinkin jos he ovat itsenäisiä ammatinharjoittajia tai heidän tulonsa ovat epävakaat.

Lopuksi, ihmiset välttävät maksulainoja, koska ne voivat olla hyvin riskialttiita. Jos et pysty maksamaan pikalainaa takaisin ajallaan, voit joutua maksamaan vielä enemmän maksuja ja korkoja, mikä voi saattaa sinut vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen. Lisäksi jos et maksa lainaa, lainanantaja voi ryhtyä oikeustoimiin sinua vastaan, mikä voi johtaa omaisuutesi takavarikointiin tai palkan ulosmittaukseen.

Jos harkitset palkkapäivälainan ottamista, on tärkeää ymmärtää siihen liittyvät riskit. Muista tehdä ostoksia ja vertailla eri lainanantajia ennen kuin valitset yhden. Varmista, että ymmärrät lainan ehdot ennen kuin allekirjoitat mitään papereita. Varmista lopuksi, että sinulla on varaa maksaa pikalaina takaisin ajallaan. 

Onko pikalaina hyvä valinta minulle?

Palkkapäivälainan ottaminen voi olla riskialtista. Toisaalta se voi tarjota välitöntä helpotusta, jos sinulla on taloudellinen hätätilanne. Toisaalta korkea korko ja mahdolliset viivästysmaksut vaikeuttavat lainan takaisinmaksua, mikä voi johtaa entistä suurempaan velkaantumiseen. Mikä on siis tuomio? Punnitse hyvät ja huonot puolet huolellisesti, ennen kuin päätät, sopiiko palkkapäivälaina sinulle.

Onneksi voit saada paljon apua taloudellisen tilanteen arvioimiseen ja eri lainatarjousten vertailuun. Voit tehdä tämän esimerkiksi Swiftbankerissa, johon pääset helposti seuraamalla artikkelin yläosassa olevaa linkkiä. He ovat aina valmiita auttamaan oikean lainan saamisessa.